Asigurare Medicala de Calatorie

Ce rol are asigurarea medicala de calatorie?

Asigurarea medicala de calatorie trebuie sa fie incheiata de orice persoana care calatoreste intr-o alta tara, indiferent de scopul calatoriei – afaceri, vacanta sau vizita la rude / prieteni. Polita de acest tip are rolul de a acoperi o serie de riscuri medicale care pot aparea pe parcursul calatoriei.

Care sunt riscurile acoperite de o astfel de polita?

medicala de calatorie va acoperi acele riscuri care sunt probabile, insa fara certitudinea ca vor aparea.

Ele difera de la o societate de asigurari la alta, insa de cele mai multe ori acestea sunt urmatoarele: diagnosticare (este inclusa doar medicina conventionala si nu cea homeopata sau alternativa), analize de sange, transportul la spital cu ambulanta, tratamentul medicamentos sau cheltuielile impuse de necesitatea achizitionarii diverselor materiale medicale.

Unele companii de asigurari ofera decontarea cheltuielilor si in ceea ce priveste urgentele stomatologice sau nasterea prematura.

Alte riscuri acoperite de o asigurare medicala de calatorie sunt reprezentate si de cheltuielile care apar in momentul in care este nevoie ca o ruda sa se deplaseze acolo unde asiguratul este internat in spital sau atunci cand se pune problema repatrierii.

Polita de acest tip poate fi incheiata de orice persoana care face o calatorie in strainatate. Este important insa ca persoana respectiva sa fie sanatoasa in momentul plecarii.

In cazul in care sufera deja de anumite afectiuni, unele companii ar putea refuza incheierea asigurarii, avand in vedere faptul ca pot aparea probleme medicale si complicatii pe parcursul calatoriei, avand in vedere gradul mare de vulnerabilitate deja existent la persoana respectiva.

Exista insa posibilitatea sa fie incheiata asigurarea medicala de calatorie chiar si intr-un astfel de context, insa atunci pretul va fi mult mai mare decat in mod normal, astfel incat compania de asigurari sa poata acoperi cheltuielile care s-ar impune in momentul producerii unui risc.

Ce riscuri nu sunt acoperite de o astfel de asigurare?

Dupa cum spuneam, o astfel de asigurare va acoperi acele riscuri care prezinta un grad de probabilitate, insa fara sa fie sigure. In momentul in care o femeie insarcinata pleaca intr-o alta tara si naste la termen, ea nu va beneficia de decontarea banilor cheltuiti cu nasterea si cu perioada de lauzie.

Polita acopera doar nasterea prematura (inainte de termen). Asigurarea nu va acoperi nici lucrarile stomatologice sau tratamentele dentare de reparatie sau imbunatatire a danturii.

Asiguratorul va despagubi doar in momentul in care este vorba despre urgente stomatologice – dureri de dinti, de masea, care vor fi ameliorate sau atunci cand este necesara o extractie dentara de urgenta.

Ce se intampla atunci cand nu a fost incheiata o astfel de polita?

Turistul se poate deplasa intr-o alta tara si fara o asigurare medicala de calatorie, deoarece aceasta nu are caracter de obligativitate. In schimb insa, in momentul in care turistul se confrunta cu probleme de sanatate si necesita vizita la un medic generalist sau de specialitate, el va trebui sa plateasca integral serviciile medicale.

Pretul intreg al acestor servicii este mult mai mare decat cel oferit pentru persoanele asigurate din respectiva tara, si in plus nu va exista nici o alta a treia entitate care sa ofere decontarea, macar partiala, a cheltuielilor aparute.

Cele mai multe asigurari de calatorie sunt incheiate in perioada estivala
Conform estimarilor companiei de asigurari Generali, in perioada de vara, numarul de contracte de asigurari de calatorie creste cu 100-150% comparativ cu cea mai slaba perioada din an.

In concediile de pe perioada verii, romanii pleaca in numar mare in strainatate. Astfel, in perioada iunie – septembrie, volumul primelor brute subscrise creste de pana la 2 – 2,5 ori in comparatie cu lunile anterioare.

Orice turist are nevoie de o asigurare de calatorie, deoarece aceasta ofera siguranta financiara in cazul aparitiei unor probleme de sanatate si totodata confort pe toata perioada concediului.

O polita de calatorie il scuteste pe turist de cheltuieli majore. In cazul in care se petrece un incident si turistul incepe sa aiba probleme de sanatate, costurile serviciilor medicale din strainatate sunt foarte mari daca acesta nu este asigurat printr-o astfel de polita. In plus, nimeni nu isi doreste sa isi cheltuiasca banii de concediu pe spital, medici si tratamente, astfel ca asigurarea de calatorie reprezinta o solutie perfecta pentru fiecare roman care calatoreste in strainatate la un anumit moment dat. In plus, unele companii de asigurare ofera si extinderi la forma de baza a politelor de calatorie. Cei care doresc se mai pot asigura si pentru riscuri precum: pierderea / deteriorarea bagajelor, intarzierea / anularea zborului, raspundere civila. Astfel de evenimente au loc destul de des si pot strica planurile de calatorie ale turistului si pot duce la pierderea de bani.

Ce riscuri multiple exista la o asigurare medicala de calatorie?

Riscurile multiple reprezinta acele riscuri suplimentare care pot avea loc, insa care nu se afla in grila de riscuri de baza existente pe orice polita de calatorie.

Printre astfel de riscuri suplimentare se numara: accidentele de calatorie (in mijloacele de transport public), pierderea sau distrugerea bagajelor cu care se calatoreste, intarzierea bagajelor (daca se depaseste o anumita perioada de timp, de exemplu 6 ore), intarzierea sau anularea zborului sau a calatoriei cu autocarul spre destinatia aleasa (de asemenea daca perioada de timp este mai mare decat un anumit interval ales, de exemplu 12 ore), raspundere civila privata in strainatate, pierderea sau inlocuirea de documente, anularea biletelor de calatorie din cauza falimentului companiei aeriene, respingerea la iesirea din tara a asiguratului, refuzul companiei de transport aeriene de a imbarca turistul in avionul spre destinatia dorita, precum si oferirea de despagubiri pentru cheltuieli medicale impuse de servicii necorespunzatoare la bordul avionului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *