Care sunt avantajele unei asigurari facultative de locuinta?

Orice proprietar de locuinta are posibilitatea de a alege daca sa incheie o asigurare obligatorie de locuinta sau una facultativa. In ceea ce priveste asigurarea din urma, aceasta vine cu o serie de avantaje.

Polita facultativa pentru locuinta acopera mult mai multe riscuri decat cele care sunt asigurate printr-o polita PAD: incendiu, asigurarea bunurilor din interior, raspunderea civila pentru terti, avarii accidentale la centralele termice, trasnet, explozie, furt, avalansa, caderi accidentale de corpuri, lovirea locuintei de catre vehicule, fenomene atmosferice, boom sonic, greutatea stratului de zapada / gheata, avarii accidentale cauzate de apa din conducta, vandalism, evenimente socio-politice, caderi de corpuri aeriene, distrugeri provocate de animale, fenomene electrice si asistenta in caz de dauna.

La cererea clientului, mai pot fi asigurate si alte tipuri de riscuri, prin adaugarea unei clauze la contractul de baza. Pentru astfel de riscuri suplimentare, se plateste de cele mai multe ori o prima de asigurare mai mare.

De unde poate fi achizitionata o asigurare facultativa pentru locuinta?
O astfel de polita poate fi incheiata de cele mai multe companii de asigurare din Romania care au dreptul de a acoperi riscuri de tip property. Mult mai simplu insa, aceasta poate fi incheiata si online.

Prin intermediul unui calculator pentru asigurarile de locuinta, clientul vede cat anume costa asigurarea facultativa la mai multe societati de asigurare si o poate alege pe aceea care i se pare mai avantajoasa. Prin achizitia online a politei, clientul economiseste timp si bani.

De asemenea, nu va mai trebui sa se deplaseze personal la o agentie a companiei de asigurari pentru a-si ridica polita, deoarece aceasta va fi adusa acasa de catre curier la ora si data stabilite anterior prin telefon.

Care este pretul unei asigurari facultative de locuinta?

Pretul pentru o asigurare de acest tip variaza de la o companie de asigurari la alta. Alte criterii dupa care este stabilit pretul pentru o astfel de asigurare sunt reprezentate de marimea locuintei, tipul ei, localitatea in care se afla, de structura si anul de constructie.

Vor fi oferite reduceri la prima de asigurare atunci cand: locuinta are sistem de protectie, asiguratul face parte din una dintre urmatoarele categorii sociale: pensionar, veteran sau persoana cu handicap, precum si atunci cand locuinta este locuita permanent.

Ce se va schimba la legea asigurarilor de locuinta?

Legea asigurarilor de locuinta a cunoscut de-a lungul timpului numeroase transformari si forme. Initial, se impunea ca orice proprietar de locuinta sa incheie o asigurare obligatorie. Ulterior, odata cu promovarea asigurarilor facultative, s-a lasat la libera alegere a fiecaruia posibilitatea de a incheia fie o asigurare obligatorie, fie una facultativa.

Aceasta prevedere s-a dovedit insa in defavoarea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) al carui portofoliu de polite incheiate a inceput sa scada simtitor, avand in vedere concurenta neloiala a companiilor de asigurari, care au preferat sa isi promoveze propriile polite facultative.

De aceea, PAID va impune obligativitatea incheierii de polite PAD, indiferent daca proprietarul unei locuinte detinea sau nu o asigurare facultativa, sperand astfel sa isi recapete cota de piata.

Urmatoarea varianta a legii prevedea din nou libera alegere. Proprietarii de locuinte puteau sa incheie fie polite obligatorii, fie facultative, in functie de cum doreau, important era ca locuinta sa fie asigurata. In caz contrar, erau prevazute amenzi de pana la 5.000 de lei pentru cei care nu detineau nici un tip de polita.

Au aparut insa modificari pentru companiile de asigurari. Astfel, asiguratorii nu aveau voie sa ofere un pret egal cu cel existent pentru politele obligatorii. Multe societati de asigurare ofereau asigurari facultative pentru prime de asigurare de 10 si 20 de euro.

In plus, companiile trebuiau sa acopere despagubiri doar care depaseau 10.000 si respectiv 20.000 de euro, acestea fiind sumele maxime de despagubire asigurate de PAID. Implicit, asiguratorii trebuiau sa acopere doar riscuri facultative, in afara celor de pe politele obligatorii: cutremure, alunecari de teren si inundatii.

Dupa toate aceste schimbari, se doreste contopirea celor doua tipuri de asigurari intr-una singura. Astfel, asigurarea obligatorie ar putea deveni parte a asigurarii facultative pentru locuinta.

Modificarile au fost propuse de comun acord de catre Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania si de Uniunea Societatilor de Consultanta si Intermediere in Asigurari.

Astfel, se doreste punerea in practica a “coasigurarii”, iar politele facultative din portofoliul companiilor de asigurare vor putea fi puse in vanzare doar in momentul in care exista si componenta de asigurare obligatorie.

PAID va primi din prima de asigurare cu care se vinde polita 10 si respectiv 20 de euro, sume cu care se incheia contractul de asigurare obligatoriu. Implicit, companiile de asigurari vor fi obligate sa vanda produsul de asigurare pentru locuinte cu un pret mai mare, in asa fel incat sa isi poata pastra la randul lor restul de bani din prima de asigurare.

Totodata, PAID isi va asuma despagubirile de pana in 20.000 de euro pentru locuintele de tip A (realizate din materiale conventionale, tratate termic) si de pana la 10.000 de euro pentru locuintele de tip B (realizate din materiale neconventionale, netratate termic).

Astfel, PAID va oferi despagubiri doar atunci cand se produc cele trei riscuri de baza: cutremure, inundatii din cauze naturale sau alunecari de teren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *